Golfhyvinvointi blogit

Golfkenttien tarinoita: Vastuullinen Messilä

Golfkenttien tarinoita: Vastuullinen Messilä

Blogi22/08/2019

Messilä Golf on ottanut kunnianhimoisen tavoitteen. Se haluaa kehittyä ensimmäisten suomalaiskenttien joukossa hiilineutraaliksi golfkentäksi. Toimitusjohtaja Arja Byman pitää tavoitteen saavuttamista täysin mahdollisena. Yksi askel tähän suuntaan otettiin jo viitisen vuotta sitten, kun kenttäalueen keskelle valmistui huoltohalli, jonka lämpö otetaan kallioperästä.

Suomen Golfkentät ry käynnisti vuonna 2017 hankkeen golfkenttien hiilijalanjäljen mittaamiseksi. Meri-Teijosta tuli pilottikenttä. Keväällä 2019 kymmenkunta kenttää sitoutui hankkeeseen ja teki sopimuksen SGK:n kanssa. Messilä on yksi näistä kentistä.

Hiilijalanjäljen mittaaminen tuo kentille työkalun, jonka avulla ne voivat kehittää omaa toimintaansa tavoitteellisesti ympäröivän yhteiskunnan hyväksymään suuntaan. Laskennan pohjana on mittaus, jossa golfkentän toiminnasta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt on jaettu kolmeen kokonaisuuteen: 1. oman toiminnan aiheuttamiin kasvihuonekaasupäästöihin, 2. ostetun energian tuotannosta syntyviin kasvihuonekaasupäästöihin, ja 3. kentän toiminnasta epäsuorasti aiheutuviin kasvihuonekaasupäästöihin. Käytännössä ensimmäisen ja toisen kokonaisuuden kasvihuonekaasupäästöt ovat sellaisia, joihin kenttäyhtiö voi suoraan omilla ratkaisuillaan vaikuttaa.

Suomen Golfliitossakin suhtaudutaan vakavasti ilmastoasioihin. Liitto ilmoitti keväällä perustavansa ilmastorahaston. Tarkoituksena on haastaa alan toimijat maksamaan kompensaatiota lennoistaan rahastoon. Varat on tarkoitus käyttää hakemusten perusteella ympäristöystävällisiin hankkeisiin kotimaisille kentille.

Kosti Kurosen suunnittelema Messilän golfkenttä sijaitsee Hollolassa Kartanonmäen kupeella. Kartanon historia yltää lähes 400 vuoden taakse. Karjatalous lopetettiin 50 vuotta sitten. Kolmen vuosikymmenen ajan, vuodesta 1988, kartanon entisillä mailla on lyöty pientä valkoista palloa.

Ympäristöasiat eivät ole ainoita esimerkkejä Messilän golfyhteisön vastuullisuudesta. Naisten kilpagolf on toinen hyvä esimerkki. Ursula Wikström voitti viimeisen Vihdissä Hillside Golf Clubilla pelatun kilpailun vuonna 2017.

Kun Suomen ainoa kansainvälinen naisten ammattilaiskilpailu etsi uutta kotipaikkaa, Messilä otti haasteen vastaan. Ursula Wikström pelasi Messilässäkin hyvin vuonna 2018. Jännittävä uusinta ratkesi toisella uusintareiällä Ruotsin Julia Engströmin hyväksi Wikströmin päätyessä jakamaan toista tilaa. Wikström päätyi toiseksi myös tänä vuonna, tällä kertaa venäläisen Nina Pegovan jälkeen. Kolmanneksi sijoittui Yhdysvalloissa ensimmäisen opiskelutalvensa viettänyt Kanava Golfin amatööripelaaja Anna Backman.

Vaikka Suomen Golfliitto kantaakin päävastuun LETAS-kilpailusta, ovat Messilän jäsenet olleet innolla mukana järjestelyissä. Ensimmäisellä kerralla vapaaehtoisia ilmoittautui sata. Se oli niin suuri määrä, että siitä koitui jo omat hankaluutensa. Kokemuksesta oppineena Messilä rajoitti hieman vapaaehtoisten lukumäärää tänä vuonna.

Messilän molemmat LETAS-kilpailut on pelattu eri syistä kesäkuun alkupuolella. Se on tuottanut harmaita hiuksia kenttämestari Marko Suokkaalle, kun Salpausselkä on tunnetusti Suomen lumirikkainta aluetta. Sen seurauksena kausi päästään avaamaan Lahden seudulla hieman myöhemmin kuin muualla Etelä-Suomessa.

Toimitusjohtaja Arja Byman on onnistunut loihtimaan Messilään viihtyisän tunnelman. Sitä tunnelmaa vahvistaa kiitetty klubiravintola, jonka pitäjät tunnetaan Lahdessa paremmin Mamma Maria -nimisen italialaisravintolansa vuoksi kuin Messilän klubiravintolasta. Messilän ravintolan aromeista vastaa kokki Giovanni Gezzi. Messilän golfareiden kannattaakin aloittaa ei-golfaavien ystäviensä golfiin tutustuttaminen klubiravintolan kautta. Ja italialainen jäätelö maistuu lounaan jälkeen, ah, liiankin herkulliselta!

Truefood - Golfarin ravitsemuksen nopea korjaus
Golfkenttien tarinoita: Vastuullinen Messilä
Golfkenttien tarinoita: Vastuullinen Messilä

Blogi22/08/2019

Messilä Golf on ottanut kunnianhimoisen tavoitteen. Se haluaa kehittyä ensimmäisten suomalaiskenttien joukossa…
Lue lisää

Golfkenttien tarinoita: Veljesholari samalle reiälle!
Golfkenttien tarinoita: Veljesholari samalle reiälle!

Blogi29/07/2019

Suomessa tehtiin sunnuntaina 28.7 historiaa, kun veljekset Saku ja Samuli Nykänen tekivät holarit samalla reiällä!
Lue lisää

Golfhyvinvointi-matka: Peralada Golf 27.10-3.11!
Golfhyvinvointi-matka: Peralada Golf 27.10-3.11!

Matkailu22/07/2019

Tervetuloa Golfhyvinvointi matkalle! Viikon mittaisella matkalla syvennytään golfin saloihin ja keskitytään…
Lue lisää

Muita samankaltaisia:

Golfkenttien tarinoita: The Open
Golfkenttien tarinoita: The Open

Blogi17/07/2019

Millainen golfkenttä on Royal Portrushin Dunluce -kenttä, jossa pelataan viikonlopun The Open -turnaus, jossa mukana…
Lue lisää

Golfkenttien tarinoita: Pirkanmaa on pirkkuparatiisi
Golfkenttien tarinoita: Pirkanmaa on pirkkuparatiisi

Blogi05/06/2019

Kalle Virtapohja vierailee Tampereella ja analysoi alueen kenttiä sekä seurojen välistä yhteistyötä.
Lue lisää

Terveellistä golfia: mikä terveysliikunta on?
Terveellistä golfia: mikä terveysliikunta on?

Blogi15/05/2019

Terveellistä golfia -blogissa tarkastellaan, mitä terveysliikunta tarkoittaa ja mistä terveyskunto muodostuu. Miksi…
Lue lisää

Yhteistyössä: