Golfhyvinvointi blogit

Terveellistä golfia: mikä terveysliikunta on?

Terveellistä golfia: mikä terveysliikunta on?

Blogi15/05/2019

Tällä kertaa tarkastelemme, mitä terveysliikunta tarkoittaa ja mistä terveyskunto muodostuu. Miksi golfia voidaan pitää hyvänä terveysliikuntamuotona ja miten voimme vaikuttaa omaan terveyskuntoamme?

Tutkimuksissa on todettu, että liikunnalla on useita positiivisia vaikutuksia fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen. Säännöllisellä kohtuutehoisella liikunnalla voidaan myös ennaltaehkäistä useita eri sairauksia. Liikunta on terveyttä suojaava ja ylläpitävä tekijä. Oletko itse huomannut liikunnan positiivisia vaikutuksia, tai terveyttä edistäviä tekijöitä?

Terveysliikunta tarkoittaa kaikkea sellaista fyysistä aktiivisuutta, jolla on havaittu olevan positiivista vaikutusta terveyteen ja puolestaan se ei aiheuta terveydelle haitallisia vaikutuksia. Terveysliikunta mielletään säännölliseksi ja kohtuukuormitteiseksi, eli sen aikana hieman hengästyy, mutta pystyy edelleen puhumaan. Terveysliikuntaa kuormittavammalla liikkumisella tarkoitetaan kuntoliikuntaa, mikä lisää terveyden hyötyjä, mutta myös liikunnan vaarat ja haitat yleistyvät, eli yleisesti nopeatempoisemmassa liikunnassa loukkaantumisriski kasvaa.

Golfia voidaan pitää hyvänä terveysliikuntamuotona, sillä se on kohtuukuormitteista ja siinä on alhainen vammariski, eli sillä ei ole terveydelle haitallisia vaikutuksia. Valtaosa golfissa aiheutuvista vammoista ovat rasitusvammoja, joita voidaan ennaltaehkäistä oikeaoppisella tekniikalla, huolellisella alkuverryttelyllä ja monipuolisella harjoittelulla.

MET-arvon avulla voidaan kuvata erilaisten arkiaskareiden ja liikuntamuotojen fyysistä kuormittavuutta. Se on lyhenne sanoista metabolinen ekvivalentti ja se kuvaa fyysisen aktiivisuuden aiheuttamaa lisääntynyttä energiankulutusta lepoon verrattuna. On tutkittu, että kävellen pelatun golfkierroksen MET-arvo on 4,8 ja autolla pelatun kierroksen MET-arvo on 3,5. MET-arvoon luonnollisesti vaikuttavat kävelynopeus ja pelin sujuvuus. Vertailuna 8 km/h vauhdilla juoksemisen MET-arvo on noin 8.

Yhden kierroksen aikana kävelyä tulee pelistä ja kentästä riippuen noin 7-12 km, minkä johdosta askelia tulee noin 11000- 17000. Kierroksen aikana kulutetaan kaloreita noin 1200 kcal. Puolestaan autolla pelatun kierroksen aikana luonnollisesti tulee vähemmän kävelyä sekä askelia, joten kalorinkulutus jää noin 600 kcal. Autolla kiertäminen ja pelaaminen tuo edun niille pelaajille, joiden terveydentila rajoittaa kävelyä ja täten he pääsevät kuitenkin pelaamaan kentälle. Muistathan, että jos terveydentilasi ei ole rajoittava tekijä pelaa mieluummin kävellen. Mikäli haluaa lisähaastetta kentälle, voidaan bägin kantamisella lisätä kuormittavuutta tai kokeilla esim. juoksugolfia.

Golfin pelaamista ja hyvinvointia myös greenin ulkopuolella edistää huolehtiminen omasta terveyskunnosta. Terveyskunnolla tarkoitetaan erinäisiä fyysisen kunnon osa-alueita, jotka ovat yhteydessä yksilön terveyteen, toimintakykyyn ja joihin fyysinen aktiivisuus vaikuttaa positiivisesti, sekä sen puute negatiivisesti. Kehittämällä ja ylläpitämällä terveyskuntoa varmistat, että jaksat aktiivisessakin arjessa väsymättä. Terveyskunto muodostuu tuki- ja liikuntaelimistön kunnosta sekä motorisesta eli liikehallinnankyvystä. Edellä mainitut vaikuttavat puolestaan liikuntaelimistön toimintakykyyn.

Tuki- ja liikuntaelimistön kunto koostuu notkeudesta, lihasvoimasta ja lihaskestävyydestä. Golfin pelaamisessa ja harjoittelussa harjoitamme sekä hyödynnämme kaikkia näitä osa-alueita.

Päivittäisissä toiminnoissa ja liikuntalajeissa edellytetään terveelle nivelelle ominaista liikelaajuutta. Ikääntyessä nivelten liikelaajuus sekä notkeus vähenevät eri tavalla eri nivelissä, mutta niiden on huomattu vähentyneen 2-50 % kun on tutkittu 20-70 -vuotiaiden henkilöiden välisiä eroja. Myös erinäiset nivelvaivat voivat aiheuttaa liikerajoituksia. Vaikka ikääntyminen aiheuttaa fysiologisia muutoksia kuten rappeutumista sidekudoksissa, vaikuttavat siihen merkittävästi myös yksilön omat valinnat. Liikkumattomuus, lihasvoimaharjoittelun puute sekä staattisen notkeuden väheneminen lisäävät lihasjäykkyyttä. Lihasjäykkyys on yksi merkittävä syy venähdyksille, revähdyksille ja rasitusvammoille. Liikkuvuudesta on tärkeä pitää huolta, sillä ikääntyminen aiheuttaa myös rappeutumista sidekudoksissa, mikä lisää lihasjäykkyyttä. Liikkuvuuden harjoittelu auttaa myös golflyöntejä ja ennaltaehkäisee rasitusvammoja.

Yksilöiden lihasvoiman on tutkittu olevan korkeimmillaan 20-30-vuoden iässä ja 50 ikävuoteen asti se pysyy lähes muuttumattomana. Tämän jälkeen lihasvoima laskee noin 1 prosenttia vuodessa sekä 65-ikävuoden jälkeen lasku noin kiihtyy 1,5-2 prosenttiin vuodessa. Naisilla hormonaalisten muutosten vuoksi lihasvoima heikkenee vaihdevuosista alkaen nopeammin. Lisäksi iän myötä kehon väsymyksen sieto ja palautuminen heikentyy, sillä lihasten aineenvaihdunnassa tapahtuu muutoksia. Lihasvoiman heikentymistä voidaan ennaltaehkäistä säännöllisellä lihaskuntoharjoittelulla, josta on hyötyä esimerkiksi tasapainon säilyttämiseen äkillisissä tilanteissa kuten liukastuessa tai horjahtaessa.

Liikehallintakyky eli motorinen kunto vaikuttaa merkittävästi päivittäiseen elämäämme. Sen osatekijöitä ovat tasapaino, reaktiokyky, koordinaatio, ketteryys ja liikenopeus. Perusta liikehallinnalle luodaan jo lapsuudessa, mutta sitä voidaan kehittää läpi elämän. Yksilöiden liikkeiden säätely perustuu useiden aistinjärjestelmien sekä biomekaanisten ja motoristen toimintojen yhteistyöhön. Lisäksi siihen vaikuttavat aiemmat kokemukset se kyky ennakoida tulevia tilanteita. Liikehallintakyky on myös yksi golfin tärkeimmistä tekijöistä, golflyöntien ja harjoittelun aikana huomaamattasi kehität samalla tasapainoa ja koordinaatiota!

Huolehtimalla, että arki sisältää riittävästi fyysistä aktiivisuutta ja edellä mainittujen osa-alueiden ylläpitävää sekä kehittävää harjoittelua, voit vaikuttaa terveyteesi positiivisella ja ennaltaehkäisevällä tavalla.

Julia

Tutustu Julian omaan JK Health & Golf -sivustoon!

Truefood - Golfarin ravitsemuksen nopea korjaus
Golfkenttien tarinoita: Vastuullinen Messilä
Golfkenttien tarinoita: Vastuullinen Messilä

Blogi22/08/2019

Messilä Golf on ottanut kunnianhimoisen tavoitteen. Se haluaa kehittyä ensimmäisten suomalaiskenttien joukossa…
Lue lisää

Golfkenttien tarinoita: Veljesholari samalle reiälle!
Golfkenttien tarinoita: Veljesholari samalle reiälle!

Blogi29/07/2019

Suomessa tehtiin sunnuntaina 28.7 historiaa, kun veljekset Saku ja Samuli Nykänen tekivät holarit samalla reiällä!
Lue lisää

Golfhyvinvointi-matka: Peralada Golf 27.10-3.11!
Golfhyvinvointi-matka: Peralada Golf 27.10-3.11!

Matkailu22/07/2019

Tervetuloa Golfhyvinvointi matkalle! Viikon mittaisella matkalla syvennytään golfin saloihin ja keskitytään…
Lue lisää

Muita samankaltaisia:

Golfkenttien tarinoita: Vastuullinen Messilä
Golfkenttien tarinoita: Vastuullinen Messilä

Blogi22/08/2019

Messilä Golf on ottanut kunnianhimoisen tavoitteen. Se haluaa kehittyä ensimmäisten suomalaiskenttien joukossa…
Lue lisää

Golfkenttien tarinoita: The Open
Golfkenttien tarinoita: The Open

Blogi17/07/2019

Millainen golfkenttä on Royal Portrushin Dunluce -kenttä, jossa pelataan viikonlopun The Open -turnaus, jossa mukana…
Lue lisää

Golfkenttien tarinoita: Pirkanmaa on pirkkuparatiisi
Golfkenttien tarinoita: Pirkanmaa on pirkkuparatiisi

Blogi05/06/2019

Kalle Virtapohja vierailee Tampereella ja analysoi alueen kenttiä sekä seurojen välistä yhteistyötä.
Lue lisää

Yhteistyössä: